Linkek a témában:
Borbarátok Étterem, Panzió és Borház
Családias éttrem és panzió, és borkóstolási lehetőség a család 120 éves pincéjében
Borbély családi pincészet
BORBÉLY CSALÁD
A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg családunk szakmaválasztását. Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben telepítették el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon, ekkor még nem sejtve, hogy a későbbi birtok központ alapjait tették le. A Borbély Családi Pincészetet több generációs családi hagyományú szõlõtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva alapítottuk újjá 1996-ban...
Folly Arborétum és Borászat
Üknagyapánk alapította a pincészetet 1878-ban, dédnagyapánk pedig az Arborétumot 1905-ben. Édesapánk múlt évi halálával immár ötödik generációként szeretnénk a borászat, negyedik generációként pedig az Arborétum értékeit minél szélesebb körben megmutatni. Ebben kérjük a segítségüket:
Folly Réka és Folly Judit
Istvándy Pincészet
2003-as év fontos mérföldkő a családi birtok életében. A új generációval, Gergellyel úgy döntöttek, hogy a legmagasabb minőség felé indulnak:a legjobb fekvésű területeikről terméskorlátozott szőlőt szüretelnek és kizárólag palackozva értékesítik boraikat.
Pincészetünk jövőjét családunk a Kéknyelű szőlőfajtában látja, amely az egész világon kizárólag a Badacsonyi borvidék dűlőin terem. Ősi eredete az idők homályába vész, nevét a levél nyelének kékes színéről kapta.
Családunk kezdetektől közreműködött ennek a legendás magyar fajtának újjászületésében. Szeretnénk felfedezni a Kéknyelű titkait, mellyel új távlatokat nyithatunk a borvidék számára.
Málik Pince
Természethű borokat készítünk. A fajtakiválasztás, a szőlőművelés és a borkészítés is hagyományos módon történik. A borok minden esetben fahordós erjesztés és érlelés után, a megfelelő ideig tartó palackérlelés után kerülnek piacra.
Nagy&Nagy Borászat
„Azért vagytok idegesek és önzők, absztraktak és boldogtalanok, mert nem vagytok tiszták a NAGY illuminációra. Bort! Megint csak azt mondom, hogy: bort igyatok! Aztán majd kedvet kaptok a csókolózásra, a virágszedésre, a barátságra, a jó mély alvásra, a nevetésre…”
E filozófiát vallják a Nagy család borhoz értő, életvidám leányai, Noémi és Franciska, akik már a harmadik generációt képviselik a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozó famíliában. A mesterséget édesapjuktól Nagy Lajostól és nagybátyjuktól Nagy Csabától tanulták, s a családi manufaktúra ma is együtt alkotja kreatív nedűit. Borászatuk központja a magyar provence festői vidékén, Sümegtől 12 km-re található. Itt, a csendes kis faluban, Uzsán, a patinás Eszterházy birtok pincéjében és a környező 45 hektáron fogadják a mediterrán táj borainak szerelmeseit.
Folyó boraik mellett a 2007-es évjárattal a palackos borok piacán is megjelentek, mely már a 2002-ben megkezdett szőlőtelepítési program eredménye. Ültetvényeikben - a Badacsonyi és a Balaton-felvidéki borvidék jó adottságú dűlőiben – megtalálhatók a száraz Olaszrizling, a félédes Rizlingszilváni , a Szürkebarát és a Kékfrankos, mint folyóbor – fajtaválaszték.
A palackozott borok között pedig a száraz Olaszrizling, Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, Zenit, Pinot Noir Rozé, Shiraz Rozé, Kéknyelű és a Cabernet Sauvignon nyerte el az igényes borfogyasztók ízlését.
A Nagy és Nagy Borászat boraiban a kézműves hagyományok és a korszerű reduktív borkészítés íz-harmóniája ötvöződik.
Sabar Borház
Sabar: Kis hegy, ahol nagy élmények várnak
A Káptalantóti község határában emelkedő 217 méter magas Sabar-hegy, a Balaton-felvidék hegyeinek talán legkisebbike, viszont adottságait tekintve nagy reménységű termőhely. Itt található a kézműves Sabar pincészet birtokközpontja és szőlőterületeinek jelentős része.
SKIZO BORHÁZ
SKIZO. A NÉV.
Ami arra a szinte már meghasonlott állapotra utal, amit a világban létező ellentmondások okoznak bennünk. Amikor a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang látszólag felbomlik, és úgy érezzük, választanunk kell.
SKIZO. BOR ÉS BORÁSZAT.
Amiben nehéz meghozni a kiegyensúlyozott döntést. Iparszerű bortermelés vagy daccal és büszkeséggel művelt, évszázados kicsiny dűlők? Modern technológa vagy a hagyományos „apáink is így csinálták” szellem? A világ borvidékein bizonyított szőlőfajták vagy a mi Kárpát-medencei szőlőfajtáink? Globalizált élet vagy a vidéki életforma és magyar lelki alkat? Egymás ellenében ható fogalmak ezek? Szerintünk nem, mert külön-külön és egyszerre is igazak.
BALÁZS ÉS RÉKA
A SkizoBor személyes ügyünk. Tökéletesség óhajával megbirkózni a tökéletlennel. A SKIZO által sugallt ösztönös kettősség minden tudatosan élő ember sajátja. A cél: Elérni a Harmóniát. Szőlőben, Borban, Szerelemben…
Szépkilátó Borozó
Badacsony napsütötte oldalában, a volt Hertelendy-Békássy kúriában található a Szépkilátó Borozó. A 200 éves bazaltkő pincében a badacsonyi borvidék pincészetei által termelt borok széles választékával, és ínycsiklandó falatokkal szolgálhatunk. A teraszról csodálatos kilátás nyílik az egész Balatonra, melynek a borozó a nevét is köszönheti. Gépkocsival érkező Vendégeinknek a borozó saját parkolójában a parkolás ingyenes. A borozó udvarán Badacsony hírnevét öregbítő személyek mellszobrai sorakoznak.
Szeremley Borház
Éttermünk a napfogyatkozás(1999) alkalmával nyitotta meg a kapuit a Badacsonyi hegy szívében, szimbolizálva ezzel a balatoni vendéglátás újraszületését és nem a mennyiségre, hanem a minőségre való törekvést.
Szeremley Huba eszmeiségét követve, családtagjai, lánya és veje folytatja a családi tradíciót, a minőséget megőrizve, remélve, hogy unokáink is tovább fogják vinni az ételek és borok szeretetét.
Kezdeti nehézségek után elsődleges célunk, hogy az emberek ebben a rohanó világban le tudjanak ülni egy órára a gyönyörű lugas alatt, s ne csak az ételek ízével, hanem a látvánnyal is elteljenek, s ezt a gyönyörű festői tájat a borokkal megkoronázva, olyan élményként tárolják el magukban, hogy mikor visszatérnek hétköznapjaikba,
szívesen gondoljanak vissza arra, hogy milyen kellemes időt töltöttek itt nálunk.
A megváltozott világunkból próbálunk egy kisebb szigetet létrehozni, s próbáljuk visszahozni a régmúlt elfeledett ízeit és szokásait, törekszünk arra, hogy ételeink íze harmonikusabb és kiegyensúlyozottabb legyen. Követjük hagyományainkat, de merünk nagyokat álmodni és azt megvalósítani.
Komolyan vesszük vendégeink igényét, várjuk visszajelzésüket. Véleményük nagyon fontos számunkra, mivel folyamatosan változnak a fogyasztási szokások és stílusok, nem ragadunk meg a múltban, hanem szeretnénk, hogy fejlődve, véleményük mentén, segítségükkel a lehető legjobbat tudjuk nyújtani nekik.
Thomay Pincészet
A badacsonyi borvidék iránti elkötelezettségünk 1965-ben kezdödött a családi, badacsonyi szölöben. Badacsony különleges, vadregényes vidék. Borát, szölészeti borászati és természeti adottságait, szépségét tekintve, egyedülálló az egész világon. Az itt termelt bor kitünö minöségét, kizárólag a badacsonyi borokra jellemzö ízvilágát, a kiváló vulkáni talajnak, a több méter megas bazalt köfalak hökibocsátó hatásának, a Balaton vizéröl is visszaverödö böséges napsugárzásnak köszönheti. A Ranolder kereszt és az Orgonasípok alatt elterülö, minöségi bortermesztésre leginkább alkalmas, de nehezen megmüvelhetö hegycsúcson gazdálkodunk. Célunk a hagyományos badacsonyi borkultúra és a hagyományos építészet megörzése és különleges minöségü badacsonyi borok termelése, a jó bort értékelök számára.
Váli Pince
Köszöntöm! Váli Péter vagyok a Váli Pince tulajdonosa.Gyerekkoromtól a gasztronómia világában élek. Már tízévesen saját étteremről álmodtam, ahol én alkothatom meg az ételeket, azokhoz én válogatom össze a piacon a friss nyersanyagokat...Régi álmom a szőlőbirtok is: az itt termelt boraimat az étteremben az általam kreált ételeimmel tudnám kínálni! Badacsony a szülőföldem, ahol a borkóstolás a történelem részévé vált. E nemes hagyományokat megőrizve és tovább örökítve szállás és borrendelési lehetőséget biztosítunk látogatóinknak Badacsony szívében, és résztvehetnek borkóstoló Balaton programunkban. Már gyermekként is vonzott az alkotás öröme...
Villa Tolnay
Vulkanikus bazalt talajon született terrior borok. 19 hektár saját szőlőterület mellett további 6 hektárról dolgozunk fel szőlőt a Badacsonyi borvidéken. A Balaton északi partján, a tapolcai-medencében fekvő Csobánc hegy az egyik legszebb vulkanikus hegy Magyarországon. Itt található birtokunk központja és szőlőültetvényeink jelentős része.
Weller Borház
A Weller család 1613 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, megőrizve hagyományainkat teret engedve a modern technológiának, adták tovább őseink számtalan emberöltőn át a tudást, a borkészítés titkait.
Fő célunk a biodinamikus szőlőtermesztés, és az ősi badacsonyi szőlőfajtákból készített magas minőségű vulkánikus borok előállítása.
Folytatva a tradíciót Weller András lánya Tündi 2016-tól fejleszti és igazgatja a birtokot. A badacsonyi bor, emellett a magyar bor hírnevéért dolgozunk!
Szolgáltatásaink: Pincelátogatás, 30 fős pincehelység, borkóstoló több mint 10 féle saját borból a házigazda által, borkorcsolyák kínálása egyedi és helyi gasztronómiai termékekből, borvacsorák lebonyolítását megrendelésre vállaljuk, szőlőültetvény látogatás, palackos és folyóbor eladás. Készpénzes és bankkártyás fizetés is lehetséges.
Borainkat fogyasszák egészséggel!
Weller András & Tünde
Meghatározás
...a Balaton 'Bazaltkoszorús Királya' ..... Badacsonyt legalább annyian ismerik kiváló borairól, mint a balatoni strandokról, kikötőről. A hegy egyszerre névadója és központi termőterülete hazánk egyik legősibb és leghíresebb borvidékének, amelyhez Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács...